Gewijzigde openingstijden: op 18 en 19 mei zijn wij gesloten in verband met Hemelvaartsdag.

Kundenfall

Clean label brouwerij YAYA Kombucha gaat voor eerlijk en duurzaam, ook in de verzending

Kombucha – of je het nu nog niet kent of al groot fan bent, dat het in Europa met de dag populairder wordt is een feit. Het is een pure, ongepasteuriseerde frisdrank die in de basis bestaat uit thee, rietsuiker en water. Tom Vollebregt richtte in 2016 samen met zijn vriendin Charlotte YAYA Kombucha op, een in Amsterdam gevestigde kombucha-brouwerij. Met de heerlijke drankjes veroveren ze beetje bij beetje de Nederlandse en Europese markt. Wat is het verhaal achter YAYA Kombucha, en hoe bediend dit eigentijdse bedrijf er klanten in binnen- en buitenland mee? En hoe zorgen Tom en zijn team ervoor dat de kombucha vers op bestemming aankomt – ook in het buitenland? Tom vertelde ons er alles over. 

Kombucha – of je het nu nog niet kent of al groot fan bent, dat het in Europa met de dag populairder wordt is een feit. Het is een pure, ongepasteuriseerde frisdrank die in de basis bestaat uit thee, rietsuiker en water. Tom Vollebregt richtte in 2016 samen met zijn vriendin Charlotte YAYA Kombucha op, een in Amsterdam gevestigde kombucha-brouwerij. Met de heerlijke drankjes veroveren ze beetje bij beetje de Nederlandse en Europese markt. Wat is het verhaal achter YAYA Kombucha, en hoe bediend dit eigentijdse bedrijf er klanten in binnen- en buitenland mee? En hoe zorgen Tom en zijn team ervoor dat de kombucha vers op bestemming aankomt – ook in het buitenland? Tom vertelde ons er alles over.

Kennismaking met kombucha

Tom reisde een paar jaar geleden nog de hele wereld over als Global Brand Marketeer bij een groot sportmerk. Tijdens een reis naar Amerika viel het Tom op dat in de Wholefoods heel veel producten in de supermarkt gekoeld staan – veel meer dan in Nederland. “In de grote koelschappen vond ik naast de welbekende frisdranken en bier ook ‘functional beverages’: drankjes die niet alleen lekker zijn maar ook iets voor je doen. Er stonden wel 30 verschillende merken kombucha in allerlei verschillende smaken. Dit drankje had ik nog nooit gezien – ondanks mijn passie voor verschillende eet- en drinkculturen. Dat moest ik proeven!” vertelt Tom.

En de smaak van het zure drankje liet Tom niet los. Maar terug in Nederland kon hij het nergens vinden. “Na wat onderzoek kwam ik erachter dat je dit drankje vrij goed zelf thuis kunt maken. Kombucha wordt al ruim 2.000 jaar gemaakt en gedronken, in sommige culturen ging het zelfs rond als ‘onsterfelijkheidsthee’,” vertelt Tom enthousiast. “Op marktplaats kocht ik een kombucha scoby en zo ging ik thuis met een basisrecept aan de slag. Eerst in batches van 5 liter, die ik en mijn vriendin dan in kleine flesjes meenamen naar het werk. De reacties van collega’s waren heel leuk, dat smaakte naar meer.”

Een eigen kombucha brouwerij

“Toen ik in Frankrijk een hele vieze kombucha proefde, dacht ik: dit kan en moet beter. Ik ging op onderzoek uit en kwam erachter dat Amerikaanse kombucha brouwerijen door allemaal jonge, hippe, gezonde, sportieve mensen werden gerund. Dit was wat ik wilde doen. Ik geloofde in het concept, en ben toen samen met mijn vriendin Charlotte zelf smaken gaan ontwikkelen en aan een merk gaan bouwen,” vertelt Tom.

“We presenteerden onze kombucha bij 30 inkopers en horecazaken, waarvan er 29 laaiend enthousiast waren. Zodoende hebben we onze eerste brouwerij opgezet. De afname volumes waren veel hoger dan we hadden verwacht, we bleven maar opschalen. In de afgelopen drie jaar zijn we maar liefst drie keer opgeschaald en verhuisd: waar we begonnen met 1.000 units per week, zitten we nu rond de 30.000!”

Duurzaam gekoeld verzenden

Je kunt YAYA Kombucha bij retailers als Ekoplaza en de AH to go vinden, maar ook op vele terrassen kun je dit drankje bestellen. Daarnaast is YAYA Kombucha tijdens de lockdowns gestart met verkoop via hun eigen webshop.

“Via onze webshop verkopen we veel meer dan we vooraf verwacht hadden. Zo hebben we ook klanten buiten Nederland, en versturen we ook regelmatig samples naar klanten in het buitenland. Omdat kombucha een ongepasteuriseerde frisdrank met levende gisten en bacteriecultuur is, is het belangrijk dat de drank goed gekoeld bewaard wordt. Binnen Nederland maken we gebruik van ‘same day delivery’ en zijn de producten slechts kort buiten de koeling, maar bij internationale transporten van een dag of twee is dit een uitdaging. Gelukkig hielp Coolpack ons de cold chain te waarborgen met een passende verpakkingsoplossing.”

De kombucha wordt bij internationale zendingen via de webshop nu verzonden in de EcoCoolBox, een isolerende verpakkingsdoos van deels gerecycled karton met een isolatiewand gevuld met papiervezels. Een milieubewuste verzendverpakking met een luxe uitstraling die na gebruik gewoon bij het oud papier kan. Hij is niet voor niets met een NL Packaging Award bekroond. “In combinatie met gelpacks blijft de kombucha gedurende de hele transportperiode gekoeld. De EcoCoolBox zit zo goed in elkaar dat je hem nog langer kunt gebruiken en hij heeft een professioneel uiterlijk. Voor ons communiceert hij gewoon de juiste dingen. En het is fijn dat ze altijd snel geleverd kunnen worden door Coolpack,” aldus Tom.

Kombucha: een pure, eerlijke frisdrank

Waar het Tom en Charlotte allemaal om te doen is, is het maken van een lekkere, pure frisdrank. Een ‘clean label product’ met biologische basisingrediënten, die door fermentatie haar smaak krijgt. “Kombucha is een super puur product, al helemaal als je het vergelijkt met andere frisdranken die vaak op chemische wijze hun smaak krijgen. We gaan voor een lokale, eerlijke en bovenal hele lekkere drank,” vertelt Tom.

Bij Coolpack zijn we inmiddels groot fans van deze eeuwenoude drank in een nieuw jasje. We raden je dan ook zeker aan om ‘m zelf eens te proeven! Check het hele assortiment in de webshop en kom meer te weten over YAYA Kombucha via www.yayakombucha.com.

Via onze webshop verkopen we veel meer dan we vooraf verwacht hadden. Zo hebben we ook klanten buiten Nederland, en versturen we ook regelmatig samples naar klanten in het buitenland. Omdat kombucha een ongepasteuriseerde frisdrank met levende gisten en bacteriecultuur is, is het belangrijk dat de drank goed gekoeld bewaard wordt. Binnen Nederland maken we gebruik van ‘same day delivery’ en zijn de producten slechts kort buiten de koeling, maar bij internationale transporten van een dag of twee is dit een uitdaging. Gelukkig hielp Coolpack ons de cold chain te waarborgen met een passende verpakkingsoplossing.

Tom

YAYA Kombucha

Beratung innerhalb von 1 Arbeitstag!

Produkte für die Retail branch

EcoCoolBox klein

De EcoCoolBox realiseert deze eigenschappen door gebruik te maken van schone gerecycled kartonvezels (vrij van minerale oliën) en deze te verpakken in een flexibele en luchtdoorlatende papieren verpakking.

Gelpack original 200 gram

Of u nu vis, vlees, kaas, chocola, medicijnen, voeding of bloemen veilig geconditioneerd wilt vervoeren, dan bent u bij Coolpack BV aan het goede adres.

Wissensbasis Retail branche

Menu

Contact